Hoofdpijn

 

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten. Er zijn diverse soorten hoofdpijn, de meest bekende zijn:

-          (Spier) spanningshoofdpijn

-          Cervicogene hoofdpijn (vanuit de nekstructuren)

-          Migraine

-          Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

-          Tempomandibulaire hoofdpijn (vanuit de kaakstructuren)

-          Cluster hoofdijn

 

Ongeveer 60% van alle mensen krijgt in zijn leven te maken met (spier) spanningshoofdpijn. Ook cervicogene hoofdpijn en migraine komt vaak voor. Uit recent onderzoek is gebleken dat er heel vaak mengvormen van hoofdpijn aanwezig zijn. Dit kan wellicht verklaren dat een hoop mensen niet goed (genoeg) reageren op medicatie of therapie, omdat er vaak maar aan 1 soort hoofdpijn wordt gedacht en gewerkt.
Bij Veth Fysiotherapie werken wij o.a. met een vragenlijst die Mariska tijdens haar opleiding met twee medestudenten heeft ontwikkeld als afstudeerproject. Deze vragenlijst biedt de unieke mogelijkheid om mengvormen van hoofdpijn te identificeren. Naast fysieke aspecten zoals bijv. spierspanning kunnen ook psychologische aspecten een rol spelen. Voorbeelden hiervan zijn stress, piekeren, angst en depressie.

 

Naar aanleiding van de gegevens van de intake en de vragenlijst(-en) wordt een lichamelijk onderzoek gedaan om de lichamelijke factoren in kaart te brengen, zoals bijv. een beperking in de nekgewrichten of bovenrug of spierspanning van de hals- en nekspieren. Aan de hand van al deze gegevens zullen wij samen met u een persoonlijk behandelplan opstellen.