Dry Needling

 

Dry needling is een recente behandelmethode binnen de fysiotherapie, specifiek gericht op spiergerelateerde problemen. Dry needling kan worden ingezet wanneer er sprake is van zogenaamde ‘triggerpoints’. Dit zijn plaatselijk verharde en pijnlijke plekken in een spier, ook wel spierknopen genoemd, die (uitstralende) pijn- en spierspanningsklachten kunnen veroorzaken. Triggerpoints kunnen zich uiten in:

-          lokale pijn/stijfheid in een spier en/of pijn ‘op afstand’;

-          bewegingsbeperkingen in de bijbehorende gewrichten;

-          verminderde kracht in de betrokken spier(en);

-          pijnontwijkend gedrag, u gaat ‘anders bewegen’;

-          tintelingen in arm/been, hoofdpijn en/of duizeligheid.

 

Bij Dry needling wordt er met een dunne naaldje richting de triggerpoint geprikt. Dit brengt een lokale ‘twitch response’ teweeg, een kleine spiersamentrekking, waarna de spier zich beter kan ontspannen. Deze techniek is geschikt voor (langdurige) spierblessures, uitstralende pijn- en of tintelingen, en andere spierspannings gerelateerde klachten. Vanwege de snelle en krachtige werking zijn vaak minder behandelingen nodig dan bij traditionele therapieën zoals massage. Tevens is de kans op recidive van de klachten flink kleiner omdat behandeling directer en preciezer plaatsvindt.

 

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort kortdurend krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich vaak direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de spieren na de behandeling wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

 

Dry Needling is dus totaal iets anders dan acupunctuur. Uw fysiotherapeut vertelt u er graag meer over mocht u in aanspraak komen voor deze therapie. Voor meer informatie kunt u ook kijken op http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php .